20 Aralık 2014 Cumartesi

Ispanaklı Poğaça



Ispanaktan börek yapılır normalde onu biz de biliyoruz. Ama olay farklı bişey yapmakta. Mesela ot yemeyen bir çocuğa bunu sabah kahvaltısında yedirebilirsiniz. Ispanağın kendine münhasır bir tadı var. Diğer otlardan farklı. Kavurup yumurtalısı yapılır,kıymalı yemeği yapılır.Hatta salatası yapılır. Önce yapılan hazırlık süresinin pişme süresinden daha uzun olan bildiğim tek gıda. Yıkaması bi dert ayıklaması bi dert ama tavaya koyunca beş dakikada kendinden geçiyor. Sağı solu belli olmayan manyak bir ajussi gibi.Tarife gelince;

Malzemeler:

Burada yaptığımız açma hamurunu kullanıyoruz.

Harç:

1 yemek kaşığı tereyağ
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım kilo ıspanak
1 orta boy soğan
1 orta boy domates rendesi
1 er dolu tatlı kaşığı domates ve biber salçası
Tuz
Karabiber

Üzerine:

1 yumurta sarısı 
Çörek otu
Susam

Yapılışı:

Tavaya tereyağını koyup eriyince ince doğranmış soğanları ekleyerek karıştırıp karamelize ediyoruz. 
daha sonra domates ve salçaları bir kaş yemek kaşığı sıcak suyla eritiyoruz.ve üzerine yıkayıp temizlediğimiz ve soğuk suda beklettiğimiz ıspanakları ekliyoruz.
tuz ve karabiberle kavurup ıspanakları söndürdükten sonra sıcak suyunu ekliyoruz.
ve 15-20 dakika pişiriyoruz. Genişçe bir tabağa alarak soğumasını bekliyoruz.

Soğuyan harcı yuvarlak şekil verip ortasını açtırdığımız hamura bir kaşık kadar ekliyoruz. ve kapatıp harçlı kısmı alt tarafa gelecek şekilde tepsiye diziyoruz. Dizim bittikten sonra fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.Tepsi mayası için yarım saat bekleyeceğimiz için poğaçalar şişecek. bu yüzden aralıklı en az parmak boşluk bırakarak dizmekte fayda var. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Tercihe göre çörek otu ve susam ekliyoruz.



Bon Apetit! :)




0 yorum:

Yorum Gönder